9 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ουκρανία ΔΕΝ μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία


Μια νέα έρευνα από τη δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δείχνει ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει γίνει πολύ πιο απαισιόδοξος για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Κατά μέσο όρο, μόνο ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Από τους Ευρωπαίους που είναι πιο αισιόδοξοι για μια νίκη της Ουκρανίας, οι Σουηδοί βρίσκονται στην κορυφή.

Το Σάββατο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την πολύχρονη σύγκρουση στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Ένας πόλεμος που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές -τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες- αλλά και μια σημαντική χερσαία έκταση για την Ουκρανία, η οποία πλέον ενσωματώνεται στη Ρωσία.

Ενόψει της δεύτερης επετείου, η δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFR) διεξήγαγε μια έρευνα για να δει πώς φαίνεται η υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη. Το αναφέρει ο βρετανικός The Guardian .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε δώδεκα χώρες της ΕΕ – Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν ποιο σενάριο πιστεύουν ότι είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η έρευνα δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το δέκα τοις εκατό των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο - ενώ διπλάσιοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα κερδίσει.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης τι πρέπει να κάνει η ΕΕ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στη Σουηδία, το 50% των συμμετεχόντων θέλει να δει την ΕΕ να βοηθά την Ουκρανία να πάρει πίσω χαμένες εκτάσεις γης.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με το γεγονός ότι μόνο το 16% στην Ουγγαρία θέλει να δει την ΕΕ να βοηθά την Ουκρανία να πάρει πίσω τη χαμένη γη. Στην Ουγγαρία, το 64 τοις εκατό των συμμετεχόντων θέλουν να δουν την ΕΕ να πιέζει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τη Ρωσία.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν τις απόψεις τους για ένα σενάριο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό το φθινόπωρο και στη συνέχεια διακόπτει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η Σουηδία ξεχωρίζει για άλλη μια φορά στην έρευνα – το 43 τοις εκατό των συμμετεχόντων στη Σουηδία θέλουν η ΕΕ να αυξήσει την υποστήριξη σε ένα τέτοιο σενάριο, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.


17.023 άτομα άνω των 18 ετών συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήγαγε η YouGov και η Datapraxis, για λογαριασμό του ECFR, σε δώδεκα χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2024. Διαβάστε την πλήρη έρευνα ΕΔΩ 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη