Το σχέδιο του ΝΑΤΟ: 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία - για να «προστατευτεί» από τον Τραμπ


Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει άλλα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία. Η επένδυση φέρεται να στοχεύει στην «προστασία» των σχεδίων της στρατιωτικής συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη από μια πιθανή νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο.

Η Politico είναι η πρώτη που έγραψε για το μεγάλο σχέδιο την Τρίτη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα την Ουάσιγκτον μίλησε με δύο διπλωμάτες που δεν κατονομάζονται, οι οποίοι ενημερώνουν ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει ένα πενταετές σχέδιο χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Το παρασκήνιο είναι ο φόβος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίζουν να μπλοκάρουν ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων - χρήματα για όπλα που χρειάζονται απεγνωσμένα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Ο Τραμπ αναμένεται, εάν κερδίσει, να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου και πιθανότατα να αναγκάσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη.



Συντάσσοντας το δικό της πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία, η οποία δεν εξαρτάται από τους εκλεγμένους νομοθέτες που θα παρεμποδίσουν, η στρατιωτική συμμαχία θέλει να «προστατευτεί από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ», λέει.

Τότε ο πόλεμος μπορεί να χρηματοδοτηθεί πιο εύκολα στο μέλλον, ανεξάρτητα από ποιους κυβερνήτες ψηφίζουν οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Μακροχρόνια υποστήριξη

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση συζητείται ένα πακέτο μακροπρόθεσμης στήριξης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Το νόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων που συζητούνται τώρα αναφέρεται ότι είναι τα ευρώ .

- Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη υποστήριξη ασφαλείας για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου .

Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει επανειλημμένα ότι θα αφορά λιγότερο τη βραχυπρόθεσμη υποστήριξη και περισσότερο για τις «μακροπρόθεσμες υποσχέσεις».

Ένας Γερμανός δημοσιογράφος αναρωτιέται για τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία γίνεται λόγος και αν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λεγόμενη μορφή Ramstein υπέρ της άμεσης υποστήριξης από το ΝΑΤΟ.

- Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, απαντά ο ηγέτης του ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

"Πολεμική Ψύχωση"

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το εάν είναι καλή ιδέα να αφήσουμε το ΝΑΤΟ ως συμμαχία να στηρίξει την Ουκρανία, αντί για άμεση διμερή υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας όσο και της Ιταλίας εκφράζουν σκεπτικισμό για τα σχέδια.

Η ισχυρότερη αντίθεση προέρχεται από την Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Péter Szijjártó δήλωσε σε δήλωση πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης ότι «η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση του ΝΑΤΟ που κινδυνεύει να φέρει τη συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο ή να αλλάξει τον προσανατολισμό της από αμυντικό σε επιθετικό συνασπισμό».

Το απόγευμα της Πέμπτης, προειδοποιεί σε μια νέα παράσταση ότι το ΝΑΤΟ έχει υποφέρει από «πολεμική ψύχωση» και ότι επομένως υπάρχει «άμεσος κίνδυνος κλιμάκωσης».

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο. 



Άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, αποκαλούν το σχέδιο εκατό δισεκατομμυρίων του Στόλτενμπεργκ «σωστό και σωστό». Η Λετονία, για παράδειγμα, υποστηρίζει επίσης την πρόταση.

Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρήκε την ευκαιρία την Πέμπτη για να επαναλάβει ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και ισχυρίζεται ότι εντός της συμμαχίας υπάρχει «σταθερή» υποστήριξη για αυτήν την πρόταση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη