Reuters: Η ΕΕ αυξάνει τις αγορές υγροποιημένου αερίου από τη Ρωσία


Κατά τ' άλλα  έχουν πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2023 , παρόλο που δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά όλες τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έως το 2027 , ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο υπολογισμούς που βασίζονται σε στατιστικές εμπορίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η σημαντική αύξηση των εισαγωγών ήρθε καθώς η ΕΕ αύξησε τις προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντισταθμίσει την απώλεια των προμηθειών του αγωγού.

Οι τελευταίοι έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας , της δολιοφθοράς των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και της άρνησης πολλών κρατών μελών της ΕΕ να πληρώσουν τα καύσιμα τους σε ρούβλια.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η ΕΕ αγόρασε περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) πέρυσι, ένα άλμα σχεδόν 40 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021.

Η αύξηση αύξησε το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη συνολική προμήθεια του μπλοκ σε περίπου 15%.

Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το μερίδιο περίπου 37% που κατείχε το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αν και είναι πολύ υψηλότερο από το μερίδιο περίπου 8% στο οποίο έπεσε μετά την πτώση των εισαγωγών από αγωγούς το 2022.

Η Ισπανία, η οποία προηγουμένως δεν εισήγαγε ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, έγινε ο μεγαλύτερος επανεξαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου που παραδόθηκε δια θαλάσσης, αγοράζοντας περίπου το 32% όλων των ρωσικών φορτίων LNG με προορισμό την ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Βέλγιο και η Γαλλία βρίσκονται ακριβώς από πίσω.

Η αύξηση της προσφοράς λέγεται ότι οφείλεται εν μέρει στις εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία στο LNG της.

Για παράδειγμα, στα τέλη του 2023, το ρωσικό LNG πουλούσε στην ισπανική αγορά για 1 € (1,07 $) ανά μεγαβατώρα φθηνότερα από την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς (TTF), σύμφωνα με πηγές του κλάδου και των συναλλαγών.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι αυτό αντιπροσώπευε εξοικονόμηση περίπου 920.000 € σε ένα τυπικό φορτίο αξίας 41 εκατ. € σε τρέχουσες τιμές.

Φέτος, οι εκπτώσεις θα πρέπει να μειωθούν στα 30-50 λεπτά.

Αυτή η αγορά ακριβότερου ρωσικού φυσικού αερίου πιθανότατα θα συνεχιστεί, και φυσικά αυτό επηρεάζει και τις τιμές στην ΕΕ. Η Ουκρανία δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, κάτι που έμμεσα σημαίνει ακόμη λιγότερες προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.

Μεγάλες ισπανικές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Repsol, Cepsa, Endesa και Iberdrola, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι αγόραζαν απευθείας ρωσικό αέριο όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Endesa, Jose Boga, δήλωσε ότι «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισαγωγής ρωσικού LNG μαζί με όγκους τρίτων».

Το ρωσικό αέριο δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας , η οποία μονομερώς (και διεθνώς άκυρη) απαγόρευσε την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης και περιόρισε σημαντικά το εύρος του εμπορίου μεταξύ Μόσχας και ΕΕ.

Τα στοιχεία που παρέχει το Reuters είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Σε συνέντευξή του στο Expert , ο Novak είπε ότι οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2023 ανήλθαν σε περίπου 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους , που είναι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών καυσίμου της χώρας εκείνο το έτος.

Με άλλα λόγια, η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εισαγωγή φυσικού αερίου (με εξαίρεση τη Σλοβακία  και την Ουγγαρία ) μέσω αγωγών φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ έχουν επίσης ανατινάξει ορισμένους από αυτούς και τώρα η ΕΕ εισάγει περισσότερο ρωσικό, αλλά υγροποιημένο αέριο.

Αυτό είναι , φυσικά, σημαντικά πιο ακριβό λόγω της ακριβότερης μεταφοράς .

Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στο EV για αγρότες, εργάτες και σχεδόν όλους τους εργαζόμενους...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη