Ραγδαίες εξελίξεις: Νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Mark Rutte - Συμφώνησε η Ουγγαρία, έκανε πίσω η Ρουμανία


Κάνει πίσω ο Ρουμάνος πρόεδρος Klaus Iohannis - Ανοίγει ο δρόμος για τον πρώην Ολλανδό πρωθυπουργό.

Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο διορισμός του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα αντικαταστήσει τον Jens Stoltenberg.
Τα τελευταία εμπόδια για τον διορισμό του νέου επικεφαλής της Συμμαχίας άρθηκαν, όταν κάμφθηκαν οι ενστάσεις της Ουγγαρίας, με τον πρωθυπουργό της Viktor Orban να δίνει τελικά το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Rutte.
Την ίδια στιγμή, η ολλανδική τηλεόραση μεταδίδει ότι η Ρουμανία προτίθεται τελικά να αποσύρει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση, τον πρόεδρο της χώρας Klaus Iohannis.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι η ανάδειξη του νέου επικεφαλής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο -κρατώντας τους τύπους- αρκέστηκε στο να αποκαλέσει τον Rutte ως «ισχυρό υποψήφιο».
Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία διορισμού ή ψηφοφορίας για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, εντούτοις είθισται να χρειάζεται η ομόφωνη στήριξη και των 32 κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με κάθε είδους ... απαίτηση από τα κράτη μέλη με αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Με τις ... ευλογίες των ΗΠΑ και της Δύσης ο διορισμός του Rutte

Ο Rutte κατάφερε γρήγορα να κερδίσει μεγάλη υποστήριξη από την αρχή της κούρσας, ως ο εκλεκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εταίρου στο ΝΑΤΟ.
Ακολούθως, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία να δηλώνουν ότι «ψηφίζουν» τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό ως τον επόμενο ηγέτη της Συμμαχίας. 
Ωστόσο, ορισμένες χώρες έθεσαν εμπόδια.
Περίπου 10 χώρες παρέμειναν αναποφάσιστες μέχρι την τελευταία στιγμή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που συμμερίζονταν στρατηγικές ανησυχίες, αλλά δυσκολεύθηκαν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις ΗΠΑ και τον εκλεκτό του Joe Biden για τη θέση.
Για παράδειγμα, μια ιδιωτική επίσκεψη του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα ήταν απαραίτητη για να κατευνάσει ορισμένες ανησυχίες του Tayyip Erdogan.
Αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε άλλωστε μεταξύ του Rutte και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη