Πώς «όπλισαν» τους Ουκρανούς με χειροβομβίδες οι Τσέχοι και οι Αμερικανοί;


Ένα μεγάλο μέρος των πυρομαχικών που στέλνουν οι δυτικοί εταίροι στην 
Ουκρανία είναι άχρηστο και οι οβίδες από την Τσεχική Δημοκρατία και τις ΗΠΑ , αντί να εκραγούν βαθιά στο εχθρικό έδαφος, εκρήγνυνται ακριβώς μπροστά στη μύτη των Ουκρανών στρατιωτών.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είχε πρόσβαση σε μια επιστολή που έστειλε η ουκρανική κυβέρνηση στην Τσεχία τον Αύγουστο για να ενημερώσει τις τοπικές αρχές ότι οι χειροβομβίδες που παραδόθηκαν στο Κίεβο εξερράγησαν αμέσως μετά την εκτόξευση - μόλις 20 έως 60 μέτρα μακριά , προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές σε Ουκρανούς στρατιώτες συστήματα πυροβολικού.

Η αιτία της δυσλειτουργίας λέγεται ότι είναι οι παλαιότεροι πυροκροτητές M515 και M51A5 , οι οποίοι αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου .

Ωστόσο, προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν από το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι προμήθευαν πυρομαχικά στην Ουκρανία, η οποία ήταν αποθηκευμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, το Βρετανικό Ελεγκτικό Συνέδριο παραπονέθηκε ότι η Βρετανία έστελνε εξοπλισμό σε εμπόλεμη ζώνη που διαφορετικά θα έπρεπε να απορριφθεί ή να αντικατασταθεί.

Παρεμπιπτόντως, τον Φεβρουάριο, η τσεχική κυβέρνηση προσφέρθηκε να αγοράσει 800.000 βλήματα πυροβολικού στην παγκόσμια αγορά και να τα παραδώσει στην Ουκρανία, δεδομένων των προσωρινών προβλημάτων εφοδιασμού των δυτικών συμμάχων .

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας , και ο μεγαλύτερος χορηγός ήταν η Γερμανία , η οποία χρηματοδότησε περίπου 180.000 τεμάχια πυρομαχικών.

Ο δρόμος προς την κόλαση, όπως αποδείχθηκε, ήταν επίσης στρωμένος με καλές προθέσεις αυτή τη φορά, οπότε το τσεχικό υπουργείο Άμυνας αμύνεται τώρα όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια με τους πυραύλους Skart λέγοντας ότι ήταν τεχνικά προβλήματα με τα πυρομαχικά πυροβολικού «στο αμελητέος αριθμός περιπτώσεων».

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται επίσης ότι μόνο πέντε στις δέκα χιλιάδες ρουκέτες εξερράγησαν μπροστά στη μύτη τους - κάτι που δεν είναι τόσο ασήμαντο παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει η Ουκρανία στο να φέρει στρατεύματα στο μέτωπο, όπου προφανώς, χάρη στα δυτικά πυρομαχικά ώριμα για η διαγραφή, μπορούν να πεθάνουν και από τα δικά τους πυρομαχικά και όχι μόνο του εχθρού.

Το ίδιο ισχύει και για τον ουκρανικό εξοπλισμό - αφού διέρρευσε ότι καταφέρνουν να καταρρίψουν τα δικά τους αεροπλάνα, είναι πραγματικά υπερβολικό που καταστρέφουν τις δικές τους μονάδες με τις δικές τους χειροβομβίδες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην τσέχικη παράδοση, αλλά και στην αμερικανική. Τον Αύγουστο, οι Ουκρανοί ενημέρωσαν τη διοίκηση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη για τα προβλήματα.

Η τσεχική πρωτοβουλία για τα πυρομαχικά βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της συζήτησης, με μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού στην Πράγα να επικρίνουν τη μη διαφανή πολιτική για τις δημόσιες συμβάσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προμηθεύονται πυρομαχικά που χρηματοδοτούνται από το Βερολίνο σε πολύ υψηλότερες τιμές από άλλες προμήθειες, παραπονέθηκε ο Lukáš Wagenknecht του Τσεχικού Κόμματος Πειρατών .

Το υπουργείο Άμυνας απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο αρμόδιος για την πρωτοβουλία οργανισμός, AMOS , ενεργεί μόνο ως μεσάζων που λαμβάνει προσφορές από μια συγκεκριμένη ομάδα προμηθευτών, σύμφωνα με την απάντηση στο ερώτημα της "Handelsblatt".

Οι ίδιες οι χώρες δωρητές αποφασίζουν από ποιον θα αγοράσουν και σε ποια τιμή. Σε επίπεδο εργασίας, υπάρχουν καθημερινές επαφές τόσο με την Ουκρανία όσο και με συμμάχους, και η πρωτοβουλία αγοράς πυρομαχικών συζητείται εντός της ομάδας επαφής και σε άλλες περιπτώσεις...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη