Οι απειλές από Πολωνούς στρατηγούς για πιθανή επίθεση στο Καλίνινγκραντ ή την Αγία Πετρούπολη αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή πρόκληση που μπορεί...
Σύμφωνα με το πολωνικό περιοδικό Do Rzeczy , ο στρατηγός Raymund Andrzejczak, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Πολωνικού Στρατού, δήλωσε ότι η Πολωνία θα επιτεθεί απευθείας στην Αγία Πετρούπολη και θα στόχευε όλες τις στρατηγικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων εάν η Ρωσία επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής. .
Εκτός από αυτόν, ο στρατηγός Waldemar Skshipczak απείλησε επίσης ότι η Πολωνία θα πάρει τον έλεγχο του Καλίνινγκραντ σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν γιατί προέρχονται από υψηλόβαθμους πρώην στρατιωτικούς, των οποίων τα λόγια έχουν βάρος και ενδεχομένως αντιπροσωπεύουν τις απόψεις όχι μόνο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, αλλά και της ίδιας της πολιτικής ελίτ της Πολωνίας.
Αυτό εγείρει ένα σοβαρό ζήτημα ευθύνης, γιατί όπως δήλωσε ο Do Rzeczy , οι στρατηγοί δεν διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αλλά τις ζωές ολόκληρου του πολωνικού λαού.
Το κείμενο εγείρει το ερώτημα εάν η Πολωνία έχει πράγματι τις στρατιωτικές δυνατότητες, ιδίως πυραυλικές δυνάμεις, για να πραγματοποιήσει επίθεση στην Αγία Πετρούπολη. Ο συγγραφέας τονίζει ότι μια τέτοια ρητορική δεν έχει νόημα, γιατί η Πολωνία με τους σημερινούς στρατιωτικούς της πόρους δεν μπορεί να συγκριθεί με μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία.
Η απειλή ενός κράτους με πυρηνικά όπλα με συμβατικά όπλα θεωρείται εξαιρετικά παράλογη και επικίνδυνη.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση από τη Ρωσία, ειδικά υπό το φως του πρόσφατα τροποποιημένου στρατιωτικού δόγματος της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, η Ρωσία έχει ορίσει με σαφήνεια τις περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι μια επίθεση σε στρατηγικούς στόχους εντός του εδαφικού της χώρου, συμπεριλαμβανομένων του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.
Επιπλέον, το άρθρο εξετάζει την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση, στην οποία το ΝΑΤΟ εξετάζει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ενώ η επίσημη ρητορική του ΝΑΤΟ αναφέρεται στην «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας», η Μόσχα το βλέπει ως σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της, δεδομένης της συνεχούς παρουσίας των δυνάμεων της Συμμαχίας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Αυτό τονίζεται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συνεχούς επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, όπου τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποτελούν πλέον μέρος της Συμμαχίας, με αυξανόμενο αριθμό στρατιωτικών βάσεων σε αυτές τις χώρες.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και κάλεσε το ΝΑΤΟ να έχει ισότιμο διάλογο. Ωστόσο, με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι επιλογές για μια ειρηνική λύση φαίνεται να περιορίζονται όλο και περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και το έδαφός τους, αλλά ότι δεν έχουν επιθετικές προθέσεις έναντι καμίας χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, εκτός εάν απειληθούν άμεσα.
Η ρητορική των Πολωνών στρατηγών, όπως δήλωσε ο Do Rzeczy , κλιμακώνει επικίνδυνα τις εντάσεις και προκαλεί μια πιθανή σύγκρουση που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Πολωνία, την περιοχή και όχι μόνο.
Στο τέλος, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι απειλές αυτού του τύπου πρέπει να επανεξεταστούν σοβαρά και να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.
Προειδοποιείται ότι μια τέτοια ρητορική μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων, η οποία θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στους επιτιθέμενους, αλλά και στην παγκόσμια ασφάλεια.
COMMENTS