Η δίκη είναι η τελευταία σύγκρουση μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών Η σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας συνεχίζει ...
Η δίκη είναι η τελευταία σύγκρουση μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών
Η σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας συνεχίζει να κλιμακώνεται, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής κυριαρχίας». Αυτός ο νόμος επιβάλλει ποινές φυλάκισης σε οργανισμούς και άτομα που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό για πολιτικές δραστηριότητες.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε από την ουγγρική κυβέρνηση, στοχεύει στη μείωση της ξένης επιρροής στην πολιτική ζωή της χώρας, κάτι που ο Όρμπαν υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η εφαρμογή αυτού του νόμου παραβιάζει βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το κράτος δικαίου και οι πολιτικές ελευθερίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι περισσότερες από τις ανησυχίες που εξέφρασε η ΕΕ δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Ως αποτέλεσμα, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), όπου η Επιτροπή ελπίζει να επιτύχει την τροποποίηση ή την κατάργηση του νόμου.
Η νομική διαδικασία αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς συγκρούσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και των Βρυξελλών. Η Ουγγαρία έχει αντιμετωπίσει κριτική για την εφαρμογή πολιτικών που θεωρούνται περιοριστικές, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και την προσφυγική πολιτική. Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με το συμφωνημένο σχέδιο της ΕΕ για την υποδοχή μεταναστών, προκαλώντας έτσι περαιτέρω τριβές.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρακρατήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση που οφείλονται στην Ουγγαρία λόγω ανησυχιών σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση. Η Βουδαπέστη έχει διαμαρτυρηθεί για την παρέμβαση των Βρυξελλών σε εσωτερικά ζητήματα, θεωρώντας την κριτική ως εκδήλωση εκτενούς πολιτικής πίεσης.
Εάν το ΔΕΕ αποφασίσει κατά της Ουγγαρίας, η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές ή άλλες κυρώσεις, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την ΕΕ. Η διαδικασία αυτή είναι κρίσιμη, καθώς αναδεικνύει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων που επιθυμούν να διατηρήσουν τη νομισματική και πολιτική τους κυριαρχία και μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να επιβάλει κοινές αξίες και κανόνες.
COMMENTS