Εδώ και δύο δεκαετίες, η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη σύγκρουση με τη Δύση, που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ουκρανία. Αυτή η στρατηγική...
Εδώ και δύο δεκαετίες, η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη σύγκρουση με τη Δύση, που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ουκρανία.
Αυτή η στρατηγική προσέγγιση περιελάμβανε την εσωτερική ενίσχυση της κυβέρνησης, την αποκατάσταση της στρατιωτικής ισχύος, την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα και τη δημιουργία των θεμελίων για μια νέα παγκόσμια οικονομική και πολιτική δομή.
Το σχέδιο, το οποίο διαχειρίστηκε προσεκτικά και αναπτύχθηκε, βασίστηκε στα βασικά βήματα που έφεραν τη Ρωσία στη θέση που είναι τώρα - τον ηγέτη της αντίστασης ενάντια στη δυτική κυριαρχία.
Εδραίωση εξουσίας: Η ελίτ της KGB ως πυλώνας στρατηγικής
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αντιμετώπισε μια περίοδο χάους και πολιτικής αστάθειας. Ωστόσο, με την έλευση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία το 2000, αρχίζει η εποχή της σταθεροποίησης και του συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
Ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, έφερε μαζί του μια ομάδα ανθρώπων από την ίδια οργάνωση, που έγινε πυλώνας της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτή η ελίτ, γνωστή για την πειθαρχία, τη μυστικότητα και τη συντονισμένη δράση της, ανέλαβε τους βασικούς μοχλούς της εξουσίας.
Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Να καθιερωθεί σταθερός εσωτερικός έλεγχος και να εξαλειφθούν οι εξωτερικές επιρροές που απειλούσαν την κυριαρχία της Ρωσίας.
Η Μυστική Υπηρεσία και οι άνθρωποι γύρω από τον Πούτιν, που διακρίθηκαν από την εμπειρία από τη σοβιετική περίοδο, λειτούργησαν ως μονολιθικό μπλοκ. Οι ενέργειές τους κατέστησαν δυνατή την ταχεία ενίσχυση της Ρωσίας εκ των έσω, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που περιλάμβανε και κινήσεις εξωτερικής πολιτικής.
Συνεργασία με την Κίνα: Επαναπροσδιορισμός της παγκόσμιας οικονομίας
Ένα από τα βασικά βήματα στη ρωσική στρατηγική ήταν η συμμαχία με την Κίνα. Αυτή η συνεργασία δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικά συμφέροντα, αλλά και σε έναν κοινό στόχο: Να αποδυναμώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς που επιτρέπουν το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανακατεύθυνση των ρωσικών πηγών ενέργειας από την Ευρώπη στην Κίνα. Ενώ η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο για δεκαετίες, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες αυτών των πόρων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, διασφαλίζοντας μια σταθερή αγορά και οικονομική ασφάλεια.
The Attack on the Dollar: Ο χρυσός ως βάση της δύναμης
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Ρωσία εργάστηκε εντατικά για να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο. Η στρατηγική περιελάμβανε τη μαζική συσσώρευση αποθεμάτων χρυσού εντός της χώρας, αντί να στηρίζεται σε ξένες καταθέσεις.
Αυτή η κίνηση έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα: όχι μόνο ενισχύει την οικονομική κυριαρχία, αλλά μειώνει επίσης την ευπάθεια σε πιθανές δυτικές κυρώσεις.
Με την υποστήριξη της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω την πίεση στο δολάριο μέσω πρωτοβουλιών όπως οι BRICS. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να εκθρονιστεί σταδιακά το αμερικανικό νόμισμα ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.
Μια επανάσταση στη στρατιωτική βιομηχανία: ένα μοναδικό όπλο
Η Ρωσία έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στην ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής βιομηχανίας. Η ανάπτυξη όπλων υψηλής τεχνολογίας, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι Avangard, Kinzhal και Zircon, καθώς και πυρηνικά συστήματα όπως το Poseidon και το Burevesnik, έχουν θέσει τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης. Αυτά τα συστήματα, λόγω της ταχύτητας, της ακρίβειας και της καταστροφικής τους δύναμης, δεν έχουν όμοια στον κόσμο.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στο διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα Oresnik, το οποίο μπορεί να φέρει πολλαπλές ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές και έχει βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων. Αυτό το οπλοστάσιο καθιστά τη Ρωσία αδιαμφισβήτητη στρατιωτική δύναμη και μεγάλη πρόκληση για τη Δύση.
BRICS ως αντίβαρο στη Δύση
Η πρωτοβουλία BRICS, η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, έχει γίνει βασικό στοιχείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτός ο οργανισμός, ο οποίος συγκεντρώνει χώρες με περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση στην κυριαρχία της Δύσης σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι BRICS έχουν γίνει πλατφόρμα συντονισμού οικονομικών και πολιτικών κινήσεων που αποδυναμώνουν τη θέση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Μια σύγκρουση παγκόσμιων διαστάσεων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια τοπική σύγκρουση, αλλά μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο με στόχο να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, αλλά τα αποτελέσματα στο έδαφος δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.
Ο ρωσικός στρατός έχει εδραιώσει τις θέσεις του και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι σαφές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ, θα υποστούν ήττα.
Καθώς η Δύση προσπαθεί να αυξήσει τα διακυβεύματα σε αυτή τη σύγκρουση, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα. Μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία, η Ρωσία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να αντέξει την πίεση και να γυρίσει την κατάσταση υπέρ της.
Το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης;
Μέσω ενός συνδυασμού εσωτερικής ενίσχυσης, συμμαχίας με την Κίνα, καινοτομίας στη στρατιωτική βιομηχανία και παγκόσμιων πρωτοβουλιών όπως οι BRICS, η Ρωσία έχει γίνει βασικός παράγοντας στην ανατροπή της δυτικής ηγεμονίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και αιματηρός και τραγικός, δείχνει ότι η Δύση χάνει την εξουσία και ότι ο κόσμος οδεύει προς μια πολυπολική τάξη πραγμάτων. Αυτός ο μετασχηματισμός, του οποίου η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους μοχλούς, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων.
COMMENTS