Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα νέο έγγραφο που καθορίζει την κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, η οποία αν...
Το έγγραφο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αμέσως, καθορίζει με σαφήνεια τις αρχές και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά επίσης σηματοδοτεί στη Δύση μια σοβαρή αλλαγή προσέγγισης στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων στρατιωτικών απειλών.
Οι κύριες αρχές του νέου δόγματος
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο βασικός στόχος του πυρηνικού δόγματος παραμένει αμυντικός. Ωστόσο, εισήχθη ένας πιο ακριβής ορισμός των προϋποθέσεων για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η κύρια αρχή του δόγματος επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα είναι το τελευταίο μέτρο για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά έχει προστεθεί σημαντική έμφαση στις προληπτικές ενέργειες.
Η Ρωσία ξεκαθαρίζει τώρα ότι θα θεωρήσει μια επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας από οποιοδήποτε μέλος του στρατιωτικού μπλοκ ως επίθεση σε ολόκληρο το μπλοκ, επεκτείνοντας έτσι την ευθύνη σε όλους τους συμμάχους του επιτιθέμενου.
Ειδικότερα, τονίστηκε ότι οι κοινές επιθέσεις από ένα μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης θα θεωρούνταν επαρκής λόγος για την απάντηση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων.
Η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων ανήκει αποκλειστικά στα χέρια του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τον συγκεντρωτισμό της λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις κρίσης.
Ο περιορισμός των απειλών ως κρατική προτεραιότητα
Το έγγραφο δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αποτροπή πιθανών εχθρών από την επίθεση στη Ρωσία και τους συμμάχους της είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ρωσικής κρατικής πολιτικής.
Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα προληπτικών χτυπημάτων, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν έχει πλέον μόνο αντιδραστικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προληπτικές ενέργειες σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου.
Αμερικανική άδεια στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξουσιοδοτούσαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων ATACMS, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με αναλυτές, ώθησαν τη Ρωσία να επαναπροσδιορίσει περαιτέρω τη στρατηγική της και να ανεβάσει το επίπεδο ετοιμότητας.
Η Δύση υποτιμά την αποφασιστικότητα της Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πίστευαν ότι η Ρωσία θα αποφύγει την κλιμάκωση και θα υποχωρήσει υπό πίεση, αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χαράξει κόκκινες γραμμές που η Δύση δεν πρέπει να περάσει.
Το νέο δόγμα του Πούτιν όχι μόνο μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά υπενθυμίζει επίσης στη Δύση ότι η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν προληπτικά πλήγματα ως αποτρεπτικό μέσο.
Αυτή τη στιγμή, μετά από αυτή την απόφαση, αρχίζει η πραγματική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Το νέο πυρηνικό δόγμα δίνει στη Ρωσία μεγαλύτερη ευελιξία στην απόκριση σε προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από έμμεσους διαύλους όπως η Ουκρανία.
Μήνυμα προς τη Δύση: Όχι υποχώρηση
Το δόγμα του Πούτιν καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης κατά της Ρωσίας, είτε άμεσα είτε μέσω συμμάχων, θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για χρήση του πιο ισχυρού όπλου στο οπλοστάσιο.
Αυτό είναι ταυτόχρονα απειλή και προειδοποίηση για τη Δύση, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να επιτίθεται συνεχώς στη Ρωσία χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Αυτό το δόγμα δεν είναι μόνο αμυντικό αλλά και προληπτικό, σχεδιασμένο να προστατεύει την κυριαρχία της Ρωσίας σε μια περίοδο που η Δύση εντείνει την πίεση και την εμπλοκή της στην ουκρανική σύγκρουση. Η υποτίμηση της αποφασιστικότητας της Ρωσίας και των ηγετών της θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.
Μια νέα εποχή συγκρούσεων
Η υπογραφή του Πούτιν σε αυτό το δόγμα συμβολίζει την είσοδο σε μια νέα φάση της παγκόσμιας σύγκρουσης, όπου καμία πλευρά δεν αφήνει περιθώρια για υποχώρηση.
Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή και να αναγκάσει τη Δύση να επανεξετάσει τις στρατηγικές της έναντι της Ρωσίας.
Τώρα είναι ξεκάθαρο - η μάχη έχει ξεκινήσει και η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα συμφέροντά της.
COMMENTS