Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή με τη μορφή του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, ο οποίος έχει γίνει κεντρικό θέμα στρατ...
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο , η Ουκρανία ζήτησε επείγουσα συνάντηση με το ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο σε βιομηχανικό συγκρότημα στο Ντνιπροπετρόβσκ.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συζητήσουν τις συνέπειες αυτής της κίνησης και πιθανές απαντήσεις στις νέες ρωσικές στρατιωτικές τακτικές.
Λεπτομέρειες για τη ρωσική επίθεση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στο έθνος στις 21 Νοεμβρίου, εξηγώντας τα κίνητρα για τη χρήση του πυραύλου Oreshnik.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αναγκάστηκε να δοκιμάσει αυτόν τον νέο υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς ως απάντηση στις έντονες επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων σε αστικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Kursk και Bryansk.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους ATACMS και Storm Shadow , που προμήθευσαν στην Ουκρανία η Δύση.
Ο Πούτιν τόνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα βιομηχανικό συγκρότημα στο Ντνιπροπετρόβσκ, το οποίο η Μόσχα ισχυρίζεται ότι παράγει πυραυλική τεχνολογία και άλλα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών στόχων. Ο πύραυλος Oreshnik χτύπησε τον στόχο σε μη πυρηνική υπερηχητική λειτουργία, επιδεικνύοντας την ακρίβεια και την καταστροφική του δύναμη.
Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik;
Ο πύραυλος «Oreshnik» είναι ένα από τα τελευταία επιτεύγματα της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Πρόκειται για έναν υπερηχητικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 5.000 χιλιομέτρων , ο οποίος μπορεί να φέρει πολλές ανεξάρτητες κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών.
Αν και αυτή η επίθεση χρησιμοποίησε μια συμβατική εκδοχή, το "Oreshnik" είναι μια σαφής προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.
Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι αυτός ο πύραυλος έχει την ικανότητα να διεισδύσει σε όλα τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συστημάτων. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στη Ρωσία να ανταποκρίνεται γρήγορα και με ακρίβεια σε οποιαδήποτε απειλή, ανεξάρτητα από την απόσταση.
Η απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας
Μετά την επίθεση, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κλιμάκωση της σύγκρουσης και ζήτησε επείγουσα βοήθεια από το ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις Βρυξέλλες θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν πιθανά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας και της πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης.
Στο παρελθόν, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει ανησυχία για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων και το "Orešnik" ενισχύει περαιτέρω αυτούς τους φόβους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η τρέχουσα τεχνολογία του ΝΑΤΟ δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε υπερηχητικές απειλές.
Στρατηγική του Πούτιν
Η απόφαση του Πούτιν να ανακοινώσει δημόσια τη χρήση του «Oreshnik» και των δυνατοτήτων του μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα προς τη Δύση ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να παραμείνει παθητική στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Επίσης, αυτό είναι μια απόδειξη της ετοιμότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την πιο σύγχρονη τεχνολογία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.
Υπερηχητική φυλή σε παγκόσμια κλίμακα
Τα υπερηχητικά όπλα έχουν γίνει κεντρικό μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής των μεγάλων δυνάμεων. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλου, που αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή μπροστά από τους ανταγωνιστές της σε αυτόν τον τομέα, με πυραύλους όπως Kinzhal , Zircon , Avangard και τώρα "Oreshnik".
Ο Πούτιν έχει ήδη τονίσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τα υπερηχητικά της συστήματα για να αμυνθεί από οποιαδήποτε επίθεση του ΝΑΤΟ σε ρωσικά εδάφη. Ο «Καρυοθραύστης» έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.
Η μεγαλύτερη εικόνα
Η επίθεση στο Ντνιπροπετρόβσκ και η δοκιμή Oreshnik έρχονται σε μια περίοδο που η σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνεται και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώνονται περαιτέρω. Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν τώρα ένα δύσκολο ερώτημα – πώς να ανταποκριθούν στη νέα ρωσική τεχνολογία και εάν η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.
Αυτή η κατάσταση δείχνει ξεκάθαρα ότι τα υπερηχητικά όπλα έχουν γίνει βασικός παράγοντας στις σύγχρονες συγκρούσεις και η Ρωσία έχει τοποθετηθεί ως ηγέτης σε αυτόν τον τομέα.
Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να φέρει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά το ερώτημα παραμένει - έχει η Δύση αποτελεσματικές απαντήσεις στις ρωσικές υπερηχητικές απειλές;
Η χρήση του πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και άλλαξε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων. Η χρήση του όχι μόνο καταδεικνύει τη δύναμη του ρωσικού στρατού, αλλά ασκεί επιπλέον πίεση στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, που πρέπει τώρα να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή.
Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την υπερηχητική τεχνολογία της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενώ η Δύση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.
COMMENTS