Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει τελειώσει και ότι οι μελλοντικές αλλαγές φέρνουν π...
Τόνισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια περίοδο ριζικών αλλαγών, όπου τα πολυμήχανα έθνη θα χτίσουν σημαντικό ρόλο, ενώ όσοι συμμορφώνονται χωρίς τη δική τους στάση θα χάσουν τη σημασία τους.
Ο Orbán εξέφρασε αυτές τις απόψεις στα εγκαίνια των ανακαινισμένων κτιρίων του Ουγγρικού Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου.
«Μόνο εκείνες οι χώρες που αξιοποιούν στο έπακρο τους πόρους τους και τη δύναμη του εθνικού τους χαρακτήρα μπορούν να γίνουν νικητές σε αυτή την εποχή της αλλαγής». «Όσοι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις δικές τους αξίες ή να βρουν δύναμη στην ταυτότητά τους δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», είπε ο Όρμπαν.
Επισήμανε ότι η Ουγγαρία, ως η χώρα «η πιο δυτική στην Ανατολή και η πιο ανατολική στη Δύση», θέλει να διατηρήσει δεσμούς με όλα τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα ισχύος.
Ο Όρμπαν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η κυριαρχία των πέντε αιώνων του δυτικού πολιτισμού έχει τελειώσει και ότι η στρατηγική του εκδυτικισμού του κόσμου έχει αποτύχει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας έχει μετακινηθεί προς την Ανατολή και ο επόμενος αιώνας ανήκει στην Ευρασία.
Αυτή η αλλαγή, λέει, ανοίγει μια ευκαιρία στην Ουγγαρία να οικοδομήσει τη δική της οικονομική στρατηγική, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία από διαφορετικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο.
«Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια που έχουν χαράξει άλλοι, αλλά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ιστορία, την οικονομική δομή και τον πολιτισμό μας», είπε ο Όρμπαν.
Η Ουγγαρία, σύμφωνα με τα λόγια του, δεν σκοπεύει να τηρήσει αυστηρά κανένα μπλοκ, αλλά επιδιώκει μια ισορροπημένη πολιτική. Στις συνθήκες της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Δύσης, η Ουγγαρία αναζητά τον δικό της δρόμο, συνδυάζοντας διαφορετικά παγκόσμια οικονομικά μοντέλα.
Ο Όρμπαν προειδοποίησε προηγουμένως ότι λόγω της «πολιτικής αυτοκτονίας της Δύσης», συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να χωριστεί σε δύο μπλοκ - δυτικό και ανατολικό.
Η Ουγγαρία, όπως επισημαίνει, δεν θέλει να ενταχθεί σε κανένα από τα δύο, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς και με τους δύο. Με αυτή την έννοια, η χώρα θέλει να αποφύγει την αντιγραφή ανατολικών μεθόδων, αλλά και να μην παραμείνει κλειστή στο πλαίσιο των δυτικών οικονομικών μπλοκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας, Peter Szijártó, είχε επισημάνει προηγουμένως ότι η Βουδαπέστη δεν υποστηρίζει τη νέα διαίρεση του Ψυχρού Πολέμου και το «σιδηρού παραπετάσματος» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο Sijarto πιστεύει ότι, για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Ασία. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ανατολής έχουν γίνει οι βασικοί εμπνευστές μεγάλων οικονομικών αλλαγών στον κόσμο, γεγονός που επιβεβαιώνει περαιτέρω τη θέση για τη μετατόπιση των παγκόσμιων κέντρων ισχύος.
Οι δηλώσεις του Orbán αντικατοπτρίζουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ουγγαρίας να τοποθετηθεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αποφεύγοντας τις άκαμπτες διαιρέσεις του μπλοκ που θα μπορούσαν να βλάψουν τα οικονομικά της συμφέροντα.
Οι πολιτικές του υποδεικνύουν την αυξανόμενη σημασία της Ευρασίας ως μελλοντικού κέντρου παγκόσμιας δύναμης, η οποία είναι σύμφωνη με τις παγκόσμιες αλλαγές που τονίζουν τη φθίνουσα επιρροή των παραδοσιακών δυτικών οικονομιών.
Με αυτήν την προσέγγιση, η Ουγγαρία απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική πολιτική, προσπαθώντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία στη λήψη βασικών αποφάσεων, ειδικά σε περιόδους παγκόσμιων αναταράξεων.
Η ρητορική του Orbán για την κατάρρευση της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, μαζί με την εστίασή του στις δικές του εθνικές αξίες, φαίνεται να είναι μέρος ενός ευρύτερου οράματος που θα πρέπει να προσφέρει στην Ουγγαρία μια σταθερή και σημαντική θέση στον μελλοντικό πολυπολικό κόσμο.
COMMENTS