Η Περσική Αυτοκρατορία ηττήθηκε και η πόλη της Περσέπολης καταστράφηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώ...
Πριν από την πυρκαγιά, ο Αλέξανδρος επέτρεψε στους στρατιώτες του να λεηλατήσουν την πόλη και αφαίρεσε τους θησαυρούς των παλατιών για πολλές ημέρες. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης περιγράφει την τεράστια ποσότητα υπέροχων θησαυρών που μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα μέρη.
"Ο Αλέξανδρος ανέβηκε στην ακρόπολη και κατέλαβε τους θησαυρούς που ήταν αποθηκευμένοι εκεί. Ήταν γεμάτοι χρυσό και ασήμι, με τη συσσώρευση των εσόδων από τον Κύρο, τον πρώτο βασιλιά των Περσών, μέχρι εκείνη την εποχή. Υπολογίζοντας τον χρυσό σε ασήμι, βρέθηκαν 2.500 τόνοι. Ο Αλέξανδρος ήθελε να πάρει ένα μέρος των χρημάτων μαζί του, για τα έξοδα του πολέμου, και να καταθέσει το υπόλοιπο στη Σούσα υπό αυστηρή φύλαξη. Από τη Βαβυλώνα, τη Μεσοποταμία και τη Σούσα, ζήτησε πλήθος μουλαριών, τόσο για μεταφορά όσο και για ρυμούλκηση, καθώς και 3.000 δρομέδιες, και με αυτά τα ζώα μετέφερε όλους τους θησαυρούς στους επιλεγμένους τόπους."
Ευτυχώς, τα αρχεία της Αχαιμενιδικής περιόδου δεν λεηλατήθηκαν ούτε καταστράφηκαν. Οι σφηνοειδείς επιγραφές πάνω σε κτίρια και μνημεία έμειναν ανέγγιχτες από τις φλόγες. Επίσης, οι πηλόπινακες και οι σφραγίδες από το θησαυροφυλάκιο και τα αρχεία ενισχύθηκαν από τη θερμότητα. Το 1933 ανακαλύφθηκαν δύο σετ χρυσών και ασημένιων πλακών με τριγλωσσικές επιγραφές κάτω από το παλάτι του Δαρείου.
Το 1971, τα ερείπια της Περσέπολης καθαρίστηκαν, λειανθήκαν και επισκευάστηκαν για τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της 2500ής επετείου της Περσικής Αυτοκρατορίας με εντολή του τελευταίου Σάχη της Περσίας/Ιράν. Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι είχαν το μονοπώλιο στις ανασκαφές του χώρου μέχρι που ο Ερνστ Εμίλ Χερζφελντ έλαβε άδεια για ανασκαφές εκεί τη δεκαετία του 1930, με την άδεια του ηγέτη της Περσίας, του Ρεζά Σάχη της δυναστείας των Παχλαβί. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας, αιγυπτιολόγος, ιρανιστής και ταλαντούχος καλλιτέχνης, Σαρλ Σιπιέ, ανακατασκεύασε πολλά από τα κατεστραμμένα κτίρια και μνημεία της Περσικής Αυτοκρατορίας στο χαρτί – μεταξύ αυτών τα κτίρια και τα μνημεία της Περσέπολης.
Το 2021 άνοιξε ένα εργαστήριο αποκατάστασης στην Περσέπολη για την αποκατάσταση αντικειμένων από τον χώρο και τα περίχωρα. Είναι εξοπλισμένο για να αποκαθιστά φυσικές, χημικές και βιολογικές ζημιές που προκαλούνται από το περιβάλλον και την ανθρώπινη κίνηση. Η πρώην μεγαλοπρέπεια αυτής της αρχαίας πόλης παραμένει εμφανής στα ερείπια. Αισθανόμαστε την ανάγκη να φανταστούμε τη μεγαλοπρέπεια που κάποτε υπήρχε σε αυτήν την απίστευτα πλούσια πόλη.
Ζωντανά χρώματα και αποχρώσεις από πέτρα και ξύλο κέδρου, υπέροχες ανάγλυφες παραστάσεις, πολυτελή μωβ κουρτίνες και μαξιλάρια, και φανταχτερά διακοσμημένα έπιπλα και τοίχοι πρέπει να είχαν πραγματικά εντυπωσιάσει κάθε άνθρωπο που τους έβλεπε στην αρχαιότητα.
COMMENTS