Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ρουμανίας ως πιθανό προηγούμενο για ακύρωση των αποτελεσμάτων των ...
Ο Μπρετόν ζήτησε «ηρεμία» απέναντι στην παρέμβαση του Μασκ στις εσωτερικές υποθέσεις ευρωπαϊκών κρατών, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τους απαραίτητους νόμους για την προστασία της δημοκρατίας. Ανέφερε ότι η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της Tesla και της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), ειδικά στην περίπτωση της υποστήριξης του γερμανικού εξτρεμιστικού κόμματος AfD, θα πρέπει να ρυθμιστεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο πρώην Επίτροπος τόνισε ότι, παρότι ο Μασκ είναι απλώς ένας «πολίτης», έχει την ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του, ακόμα κι αν αυτές σοκάρουν. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι πράξεις του, μέσω της πλατφόρμας του, πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της Ευρώπης. «Ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει τις δημοκρατίες μας και μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ή ακόμη και απαγορεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό είναι τυραννική συμπεριφορά»
Σε μια αναφορά στο ρουμανικό προηγούμενο, όπου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών είχε ακυρωθεί λόγω παρατυπιών, ο Μπρετόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί παρόμοια παρέμβαση στη Γερμανία, εάν οι εκλογές δεν διεξαχθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. «Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και ας επιβάλουμε τους νόμους στην Ευρώπη. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε ό,τι κάναμε στη Ρουμανία και στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.
Η υποστήριξη του Μασκ στο AfD έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνέντευξή του με την ηγέτη του κόμματος, Άλις Βάιντελ, μέσω της πλατφόρμας X, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι ζητούν την επιβολή κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί πιέσεις να αναλάβει δράση, εάν οι ενέργειες του Μασκ παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ανάμειξη του Έλον Μασκ στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Γερμανίας και η ανοιχτή στήριξή του στο AfD φέρνουν στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των ηγετών τους στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρή νομική βάση, δηλώνει έτοιμη να προστατεύσει τη δημοκρατία της, ακόμη και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε ακραίες παρεμβάσεις, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στη Ρουμανία.
COMMENTS