Καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θερμαίνονται επικίνδυνα, η Μόσχα στέλνει ένα μήνυμα που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ερμηνείας - εάν υπάρξει...
Αυτό το δραματικό μήνυμα έρχεται αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποίησαν μια νέα σειρά επιθέσεων σε θέσεις που συνδέονται με την Τεχεράνη, ενώ διαρρέουν όλο και περισσότερες πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ αναπτύσσουν σχέδια για να επιτεθούν στην πυρηνική υποδομή του Ιράν.
Τα λόγια της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αντήχησαν έντονα και ξεκάθαρα: «Η χρήση βίας κατά του Ιράν, ειδικά όταν πρόκειται για χτυπήματα σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας, αντιπροσωπεύει μια κόκκινη γραμμή».
Οι συνέπειες τέτοιων κινήσεων θα ήταν καταστροφικές ραδιολογικά και ανθρωπιστικά - όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο." Ο τόνος που έρχεται από τη Μόσχα είναι πολύ πιο σκληρός σε σύγκριση με προηγούμενες δηλώσεις και διπλωματικοί κύκλοι στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό τον ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δεν είναι πλέον έτοιμο να παραμερίσει.
Στη σκιά αυτών των προειδοποιήσεων, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από ένοπλα επεισόδια - από την Υεμένη έως τη Συρία. Στην Υεμένη, μια ομάδα με στενούς δεσμούς με το Ιράν, γνωστή ως Χούτι, ισχυρίζεται ότι έχουν πληγεί οι υδάτινοι πόροι και οι μη στρατιωτικές υποδομές, πυροδοτώντας περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή.
Υπάρχουν αναφορές από τη Δαμασκό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Δαμασκό, τη Χάμα και τη Χομς και η συριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν να αποδυναμωθεί το δίκτυο ασφαλείας τους.
Στο μεταξύ, το Παρίσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλων διπλωματών, αν κάτι δεν γίνει επειγόντως, το σενάριο μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν γίνεται όλο και πιο σίγουρο.
Στο παρασκήνιο όλων αυτών των εξελίξεων βρίσκεται ένα ζήτημα που σιγοβράζει εδώ και δεκαετίες - το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Δύση υποπτεύεται εδώ και καιρό ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα της πολιτικής ενέργειας, ενώ οι ηγέτες του Ιράν επιμένουν διαφορετικά. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που χρειάζεται για τις ενεργειακές ανάγκες.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για τον σκληρό του τόνο προς το Ιράν, ανακοίνωσε ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν «όπως ποτέ πριν» εάν η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει σε μια νέα πυρηνική συμφωνία.
Ορίστηκε επίσης προθεσμία για διαπραγματεύσεις, μαζί με αίτημα για πλήρη καταστροφή κάθε πιθανής πυρηνικής ικανότητας. Η απάντηση από την Τεχεράνη δεν άργησε - οι ιρανικές αρχές ζήτησαν άμεση επίθεση στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ντιέγκο-Γκαρσία, γνωστή ως το στρατηγικό κέντρο των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό.
Διπλωματικές πηγές από την Τεχεράνη επισημαίνουν ότι η Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, έλαβε επίσημη επιστολή με αιχμηρή προειδοποίηση. Στο μήνυμα, ανάμεσα στις γραμμές, μπορείτε να διαβάσετε την ετοιμότητα του Ιράν να απαντήσει με το ίδιο μέτρο σε κάθε απειλή, και μάλιστα προληπτικά, εάν εκτιμήσουν ότι απειλείται η ασφάλεια της χώρας.
Όλα αυτά ακολουθούνται από ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο: η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Αν και δεν υπάρχει επίσημη υποχρέωση αμοιβαίας άμυνας, η συμφωνία του Ιανουαρίου μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης εμβάθυνε σημαντικά τους στρατιωτικοπολιτικούς δεσμούς.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρύτερη δυνατή αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. «Θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αλυσίδα γεγονότων που κανείς δεν μπορεί πλέον να ελέγξει», τόνισε.
Οι αναλυτικοί κύκλοι μιλούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ όχι μόνο να σταματήσουν σε τακτικά πλήγματα στους συμμάχους του Ιράν, αλλά και να προσπαθήσουν να ματαιώσουν προληπτικά ολόκληρο το πυρηνικό έργο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο φόβος ενισχύθηκε περαιτέρω από αναφορές για ιρανικούς πυραύλους με βεληνεκές άνω των 3.000 χιλιομέτρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν άγνωστες κεφαλές. Αυτό θέτει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε δυναμικό φάσμα.
Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των διεθνών παρατηρητών είναι ότι ένα επικίνδυνο παιχνίδι νεύρων διαδραματίζεται ακριβώς κάτω από το ραντάρ του παγκόσμιου κοινού, το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί άλλες κρίσεις.
Αλλά για όσους παρακολουθούν γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η αίσθηση του «deja vu» δυναμώνει - σαν να χορεύει ξανά στην άκρη της αβύσσου, ενώ ο κόσμος προσποιείται ότι δεν ακούει τη γη να τρέμει.
Εάν οι διπλωμάτες δεν προηγηθούν των στρατηγών, όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να φέρουν μια καμπή όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Δεν είναι πλέον θέμα αν κάποιος θα τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη - είναι ζήτημα πόσο γρήγορα θα κλιμακωθούν όλα μόλις συμβεί αυτό. Και τότε δεν θα υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για διαψεύσεις και διαπραγματεύσεις.
COMMENTS